Na blogu już dawno nie było przepisu z kategorii ‚italiano’, więc najwyższy czas, by nadrobić te zaległości. Dzisiaj coś włoskiego i jednocześnie wegetariańskiego. Choć szpinak, pieczarki i ricotta są raczej mdłymi składnikami, jednak odpowiednio doprawione, z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw komponują się w całkiem wyraziste danie. Polecam:)
CANNELLONI WEGETARIAŃSKIE ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ
Ajka Na blogu już dawno nie było przepisu z kategorii ‚italiano’, więc najwyższy czas, by nadrobić te zaległości. Dzisiaj coś włoskiego i jednocześnie wegetariańskiego.… na obiad Cannelloni wegetariańskie European DrukujSkładniki
- opakowanie makaronu cannelloni
- łyżka oliwy
- sól
farsz:
- 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
- opakowanie świeżego szpinaku
- opakowanie sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
sos pomidorowy:
- opakowanie passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Instrukcja
Cannelloni obgotowujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Makaron odkładamy na talerz starając się, by rurki nie sklejały się.
Przygotowujemy sos: czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy passatę, podgrzewamy 5-7 minut, dodajemy zioła, pieprz i sól.
Na suchej patelni podsmażamy pieczarki do czasu, gdy wyparuje z nich woda. Następnie dodajemy oliwę, posiekaną cebulę, szpinak i czosnek, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odsączamy nadmiar wody, przekładamy do miski, dodajemy ricottę i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Cannelloni nadziewamy farszem. Żaroodporną formę do pieczenia smarujemy masłem, na dno wlewamy 2-3 łyżki sosu. Cannelloni układamy w formie, polewamy sosem pomidorowym, na wierzchu układamy mozzarellę.
Cannelloni pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut.
Smacznego:)
Notatki
P.S. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis znaleziony na www.whiteplate.com. Zmodyfikowałam go dodając cebulę, passatę zamiast pomidorów w puszce, zaś cannelloni wstępnie obgotowałam.