Cannelloni wegetariańskie

przez Ajka

Na blogu już dawno nie było przepisu z kategorii ‚italiano’, więc najwyższy czas, by nadrobić te zaległości. Dzisiaj coś włoskiego i jednocześnie wegetariańskiego. Choć szpinak, pieczarki i ricotta są raczej mdłymi składnikami, jednak odpowiednio doprawione, z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw komponują się w całkiem wyraziste danie. Polecam:)

CANNELLONI WEGETARIAŃSKIE ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

Na blogu już dawno nie było przepisu z kategorii ‚italiano’, więc najwyższy czas, by nadrobić te zaległości. Dzisiaj coś włoskiego i jednocześnie wegetariańskiego.… na obiad Cannelloni wegetariańskie European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • opakowanie makaronu cannelloni
  • łyżka oliwy
  • sól

 

farsz:

  • 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • opakowanie sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • kulka mozzarelli, pokrojona w plastry

 

sos pomidorowy:

  • opakowanie passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka ziół  prowansalskich
  • sól, pieprz

Instrukcja

Cannelloni obgotowujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Makaron odkładamy na talerz starając się, by rurki nie sklejały się.

Przygotowujemy sos: czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy passatę, podgrzewamy 5-7 minut, dodajemy zioła, pieprz i sól.

Na suchej patelni podsmażamy pieczarki do czasu, gdy wyparuje z nich woda. Następnie dodajemy oliwę, posiekaną cebulę, szpinak i czosnek, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odsączamy nadmiar wody, przekładamy do miski, dodajemy ricottę i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Cannelloni nadziewamy farszem. Żaroodporną formę do pieczenia smarujemy masłem, na dno wlewamy 2-3 łyżki sosu. Cannelloni układamy w formie, polewamy sosem pomidorowym, na wierzchu układamy mozzarellę.

Cannelloni pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut.

Smacznego:)

Notatki

P.S. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis znaleziony na www.whiteplate.com. Zmodyfikowałam go dodając cebulę, passatę zamiast pomidorów w puszce, zaś cannelloni wstępnie obgotowałam.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka