Wiem, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Zwłaszcza ci, którzy mieli wątpliwą przyjemność spotkania z nim w przedszkolu lub zerówce:) Wówczas szpinak miał zwykle postać rozgotowanej, zielonej papki, niemal bez grama soli i pieprzu.
Ale czas stanąć w twarzą w twarz z tą traumą z dzieciństwa.
Proponuję danie rodem z kuchni włoskiej, w którym pierwsze skrzypce gra dziś szpinak. Co istotne, dobrze przyprawiony, z cebulką i czosnkiem. W towarzystwie śródziemnomorskich dodatków: suszonych pomidorów, mozzarelli i twardego, długo dojrzewającego sera. Zdrowym dodatkiem jest tu kozi ser, który w ostateczności możecie zastąpić serem typu feta. Dodatkowym plusem jest czas przygotowania: w sumie zajmie Wam to maksymalnie 40 minut łącznie z czasem przeznaczonym na zapiekanie.
Przekonałam Was do szpinaku?:)
MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM, KOZIM SEREM I MOZZARELLĄ
Ajka Wiem, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Zwłaszcza ci, którzy mieli wątpliwą przyjemność spotkania z nim w przedszkolu lub zerówce:) Wówczas szpinak… na obiad Czas zmierzyć się z traumą z dzieciństwa, czyli muszle zapiekane ze szpinakiem, kozim serem i mozzarellą European DrukujSkładniki
- 15-18 muszli makaronowych (conciglione)
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (liście)
- 1 rolada kozia (lub twarożek)
- 1 kula mozzarelli
- 3-4 suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- pieprz
- sól
- olej ryżowy
Instrukcja
W osolonej wodzie gotujemy 3-4 minuty muszle makaronowe (powinny być al dente, czyli półtwarde). Odcedzamy i przekładamy na talerz, aby przestygły.
Cebulę i czosnek siekamy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej ryżowy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy na patelnię szpinak i dusimy, aż będzie miękki (ok. 15 minut).
Roladę kozią i suszone pomidory kroimy na kawałki, odkładamy do miseczki. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
Przestudzony szpinak łączymy w misce z serem kozim, połową mozzarelli i pomidorami, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle makaronowe. Umieszczamy muszle w naczyniu żaroodpornym (delikatnie wysmarowanym olejem ryżowym), posypujemy parmezanem/grana padano i przykrywamy pozostałymi plasterkami mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut.
Smacznego:)