Czas zmierzyć się z traumą z dzieciństwa, czyli muszle zapiekane ze szpinakiem, kozim serem i mozzarellą

przez Ajka

Wiem, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Zwłaszcza ci, którzy mieli wątpliwą przyjemność spotkania z nim w przedszkolu lub zerówce:) Wówczas szpinak miał zwykle postać rozgotowanej, zielonej papki, niemal bez grama soli i pieprzu.

Ale czas stanąć w twarzą w twarz z tą traumą z dzieciństwa.

Proponuję danie rodem z kuchni włoskiej, w którym pierwsze skrzypce gra dziś szpinak. Co istotne, dobrze przyprawiony, z cebulką i czosnkiem. W towarzystwie śródziemnomorskich dodatków: suszonych pomidorów, mozzarelli i twardego, długo dojrzewającego sera. Zdrowym dodatkiem jest tu kozi ser, który w ostateczności możecie zastąpić serem typu feta. Dodatkowym plusem jest czas przygotowania: w sumie zajmie Wam to maksymalnie 40 minut łącznie z czasem przeznaczonym na zapiekanie.

Przekonałam Was do szpinaku?:)

MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM, KOZIM SEREM I MOZZARELLĄ

Wiem, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Zwłaszcza ci, którzy mieli wątpliwą przyjemność spotkania z nim w przedszkolu lub zerówce:) Wówczas szpinak… na obiad Czas zmierzyć się z traumą z dzieciństwa, czyli muszle zapiekane ze szpinakiem, kozim serem i mozzarellą European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 15-18 muszli makaronowych (conciglione)
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (liście)
  • 1 rolada kozia (lub twarożek)
  • 1 kula mozzarelli
  • 3-4 suszone pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • pieprz
  • sól
  • olej ryżowy

Instrukcja

W osolonej wodzie gotujemy 3-4 minuty muszle makaronowe (powinny być al dente, czyli półtwarde). Odcedzamy i przekładamy na talerz, aby przestygły.

Cebulę i czosnek siekamy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej ryżowy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy na patelnię szpinak i dusimy, aż będzie miękki (ok. 15 minut).

Roladę kozią i suszone pomidory kroimy na kawałki, odkładamy do miseczki. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.

Przestudzony szpinak łączymy w misce z serem kozim, połową mozzarelli i pomidorami, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle makaronowe. Umieszczamy muszle w naczyniu żaroodpornym (delikatnie wysmarowanym olejem ryżowym), posypujemy parmezanem/grana padano i przykrywamy pozostałymi plasterkami mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka