– Człowiek jest jak makaron. Podgrzejesz – musi zmięknąć. Z wami też tak będzie. To co, otruliście go parówkami, si?
– Sam się otruł. Nie parówkami, tylko balsamem.
– Kpicie ze mnie?
– Ależ skąd! Naprawdę balsamem. Do ciała. Nieżywego ciała, żeby być ścisłym.
(…)
– Dwadzieścia pięć lat! Będzie się ciągło jak lazanie!
(…)
– A wy tu, gorgonzola, siedzieć grzecznie. Z wami jeszcze nie skończyłem.
Nie mogłam sobie odmówić tych kilku cytatów z filmu, który obejrzałam już wiele razy, a który zawsze powoduje u mnie salwy śmiechu. To „Ciało” – czarna komedia sprzed kilkunastu lat, autorstwa duetu Saromonowicz-Konecki. Może pamiętacie charakterystyczną postać prowincjonalnego komisarza Haberka? To właśnie on co i rusz używał przerywników z języka włoskiego, głównie z dziedziny kulinariów. I zwykł mawiać po primo, po secundo…
Kiedy widzę na sklepowej półce z makaronami długie, szerokie wstążki, czyli pappardelle, nieodmiennie na usta ciśnie mi się kolejny cytat, tym razem z innego bohatera „Ciała”, czyli Julka granego przez Roberta Więckiewicza: „Pappardelle – krzyczał. Urwę mu pappardelle!!!”
Nie pozostaje mi nic innego, jak polecić Wam mój niedawno przetestowany przepis na pappardelle w sosie kurkowo-śmietanowym z dodatkiem cukinii, suszonych pomidorów, sera Grana Padano i prażonych pestek słonecznika:)
PAPPARDELLE Z SOSEM KURKOWO-ŚMIETANOWYM, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Ajka – Człowiek jest jak makaron. Podgrzejesz – musi zmięknąć. Z wami też tak będzie. To co, otruliście go parówkami, si?… wege Człowiek jest jak makaron, czyli pappardelle w sosie kurkowo-śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami European DrukujSkładniki
- 1 opakowanie makaronu pappardelle
- ok. 200 g kurek
- 1 duża cebula
- 1/2 małej cukinii
- 4-5 kawałków suszonych pomidorów
- 200 ml śmietany 18%
- 3-4 łyżki jogurtu
- kawałek sera Grana Padano
- garść pestek słonecznika
- 1 żółtko
- oliwa
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Instrukcja
Przygotowujemy sos: kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę siekamy i razem z grzybami smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Po 3-4 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w kosteczkę i smażymy całość do miękkości na niezbyt dużym ogniu. Zmniejszamy ogień do minimum.
Na osobnej patelni prażymy na złoto pestki słonecznika.
Następnie suszone pomidory kroimy w paseczki, które dorzucamy do grzybów. Dodajemy śmietanę wymieszaną z jogurtem i żółtkiem, rozprowadzamy na patelni z grzybami, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie podgrzewamy sos.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy startym Grana Padano i słonecznikiem.
Smacznego:)