Domowa pizza z szynką serrano, oliwkami, fetą i mozzarellą

przez Ajka

Czasem „chodzi” za mną pizza. Nie taka z włoskiej trattorii czy sieciówki, ale domowej roboty. Ciasto na taką pizzę cierpliwie wyrasta w cieple i zaciszu kuchni, by następnie rozłożone na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek urosnąć w piekarniku. Robię całą blachę takiej pizzy, objadamy się nią, a to, co pozostanie z obżarstwa pakuję na następny dzień do pracy albo zawożę do Rodziców, którzy przekonują się do nowych smaków. Tak różnych od tradycyjnej kuchni polskiej.

Dzisiaj przedstawiam Wam  prostą, smaczną pizzę domowej roboty. Na wierzchu pizzy możecie umieścić praktycznie nieskończoną ilość kombinacji składników, również wegetariańskich. W mojej odsłonie są to dwa rodzaje wędliny, feta, oliwki i mozzarella. Ciasto przed nałożeniem składników obowiązkowo smarujemy sosem pomidorowym, jak każe włoska sztuka kulinarna.

Jeśli lubicie pizzę na grubym, puszystym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i rozpływających się w ustach składników, to… jest to przepis w sam raz dla Waszego podniebienia:)

DOMOWA PIZZA Z SZYNKĄ SERRANO, KIEŁBASĄ SUCHĄ KRAKOWSKĄ, FETĄ, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ

Czasem „chodzi” za mną pizza. Nie taka z włoskiej trattorii czy sieciówki, ale domowej roboty. Ciasto na taką pizzę cierpliwie wyrasta w cieple… na obiad Domowa pizza z szynką serrano, oliwkami, fetą i mozzarellą European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na ciasto:

  • 1/4 opakowania świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

na wierzch:

  • 1/2 kartonika przecieru pomidorowego lub passaty
  • ząbek czosnku, posiekany drobno
  • opakowania szynki serrano lub szynki parmeńskiej
  • 10-12 plasterków kiełbasy suchej krakowskiej
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 15 szt. zielonych oliwek
  • duże opakowanie mozzarelli

Instrukcja

W misce mieszamy rozdrobnione widelcem drożdże z cukrem i wodą, miskę przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przecier/passatę pomidorową dokładnie łączymy z posiekanym czosnkiem. Blachę z piekarnika smarujemy równomiernie oliwą i wykładamy na niej ciasto, czyli spód pizzy. Na nim rozsmarowujemy sos pomidorowy. Następnie układamy oba rodzaje wędliny, fetę, pokrojone oliwki i plastry mozzarelli.

Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC, pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Smacznego:)

Notatki

Przepis na spód pizzy pochodzi ze zmodyfikowanego przeze mnie przepisu z bloga www.kuchniaagaty.pl. W oryginale są dwa rodzaje mąki i drożdże instant, u mnie tylko mąka pszenna i świeże drożdże.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka