To było jakieś dwa tygodnie przed Wielkanocą.
Niedziela 7:30. Wstałam (nie bez trudu…) i pomaszerowałam do kuchni. Zrobiłam drożdżowy zaczyn, a po chwili zagniotłam ciasto na słodkie bułeczki.
O 8:00 już siedziały w piekarniku.
O 8:30, gdy stygły na kuchennej kratce, wstała Mama i widząc co się dzieje, stwierdziła: „Ty chyba naprawdę masz nierówno pod sufitem…”. Bo chyba tylko wariaci pieką słodkie bułki w niedzielę bladym świtem
Zapraszam na słodkie, pachnące i jeszcze ciepłe węzełki. Smakują znakomicie z jogurtowym serkiem i słuszną łyżeczką dżemu lub miodu.
DROŻDŻOWE WĘZEŁKI Z RODZYNKAMI I CYNAMONEM
Ajka To było jakieś dwa tygodnie przed Wielkanocą. Niedziela 7:30. Wstałam (nie bez trudu…) i pomaszerowałam do kuchni. Zrobiłam drożdżowy zaczyn, a po chwili zagniotłam… śniadaniowo Drożdżowe węzełki z rodzynkami i cynamonem European DrukujSkładniki
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1/4 opakowania świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
na nadzienie:
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 4-5 łyżek rodzynek
- 2 łyżki roztopionego masła
Instrukcja
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w misce, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Gdy rozczyn „ruszy”, dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Ciasto umieszczamy w misce nasmarowanej oliwą, przykrywamy suchą ściereczką zostawiamy na około 1/2h.
W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy cukier z cynamonem i rodzynkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.
Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i rozsypujemy na nim rodzynki z cynamonowym cukrem (zostawiamy odrobinę cukru do posypania bułeczek na blasze). Z ciasta formujemy rulon, a następnie spłaszczamy i nożem dzielimy je na 11-12 w miarę równych kawałków. Każdy z nich rolujemy w długi i cienki wałeczek, po czym formujemy z niego węzełek.
Węzełki kładziemy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy około 20 minut, studzimy na kratce kuchennej.
Smacznego:)
Notatki
Na podstawie przepisu z Codziszjemnasniadanie.pl