Drożdżowe węzełki z rodzynkami i cynamonem

przez Ajka

To było jakieś dwa tygodnie przed Wielkanocą.

Niedziela 7:30. Wstałam (nie bez trudu…) i pomaszerowałam do kuchni. Zrobiłam drożdżowy zaczyn, a po chwili zagniotłam ciasto na słodkie bułeczki.

O 8:00 już siedziały w piekarniku.

O 8:30, gdy stygły na kuchennej kratce, wstała Mama i widząc co się dzieje, stwierdziła: „Ty chyba naprawdę masz nierówno pod sufitem…”.  Bo chyba tylko wariaci pieką słodkie bułki w niedzielę bladym świtem 🙂

Zapraszam na słodkie, pachnące i jeszcze ciepłe węzełki. Smakują znakomicie z jogurtowym serkiem i słuszną łyżeczką dżemu lub miodu.

DROŻDŻOWE WĘZEŁKI Z RODZYNKAMI I CYNAMONEM

To było jakieś dwa tygodnie przed Wielkanocą. Niedziela 7:30. Wstałam (nie bez trudu…) i pomaszerowałam do kuchni. Zrobiłam drożdżowy zaczyn, a po chwili zagniotłam… śniadaniowo Drożdżowe węzełki z rodzynkami i cynamonem European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 opakowania świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

na nadzienie:

  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4-5 łyżek rodzynek
  • 2 łyżki roztopionego masła

Instrukcja

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w misce, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Gdy rozczyn „ruszy”, dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Ciasto umieszczamy w misce nasmarowanej oliwą, przykrywamy suchą ściereczką zostawiamy na około 1/2h.

W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy cukier z cynamonem i rodzynkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.

Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i rozsypujemy na nim rodzynki z cynamonowym cukrem (zostawiamy odrobinę cukru do posypania bułeczek na blasze). Z ciasta formujemy rulon, a następnie  spłaszczamy i nożem dzielimy je na 11-12 w miarę równych kawałków. Każdy z nich rolujemy w długi i cienki wałeczek, po czym formujemy z niego węzełek.

Węzełki kładziemy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy około 20 minut, studzimy na kratce kuchennej.

Smacznego:)

Notatki

Na podstawie przepisu z Codziszjemnasniadanie.pl

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka