Lunchbox #3, czyli soczewica beluga ze szparagami, fetą i pomidorkami koktailowymi

przez Ajka

 

Sponsorami maja są ex aequo bez i szparagi;)

Przez ten krótki czas, gdy trwa sezon na szparagi, występują w mojej kuchni w różnych kombinacjach. W weekend podałam je w towarzystwie omletu z dodatkiem zielonego groszku, sera feta i awokado. Dziś na obiad szparagi pojawiły się z makaronem w kremowym sosie z mascarpone z dodatkiem cukinii, groszku i grana padano. Zu, na diecie bez laktozy, na kolację wcina makaronowe muszelki ze szparagami i soczewicą skropione olejem lnianym. Zielone, wegetariańskie talerze. Day & night:) A do pudełka lunchowego zapakowałam sałatkę z czarnej soczewicy beluga, fety, pomidorków i oczywiście zielonych szparagów.

Jest pysznie, zdrowo, sezonowo.

LUNCHBOX #3 Z SOCZEWICĄ BELUGA, SZPARAGAMI I FETĄ

Sponsorami maja są ex aequo bez i szparagi;) Przez ten krótki czas, gdy trwa sezon na szparagi, występują w mojej kuchni w różnych kombinacjach. W weekend… bez glutenu Lunchbox #3, czyli soczewica beluga ze szparagami, fetą i pomidorkami koktailowymi European Drukuj
Porcje: 2-3
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czarnej soczewicy beluga
  • 8-9 pomidorków koktailowych
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • 2-3 plasterki suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść podprażonych pestek dyni
  • olej rzepakowy
  • olej lniany
  • sól, świeżo mielony pieprz

Instrukcja

Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (potrwa to ok. 30-40 minut).

Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju rzepakowego podsmażamy przez kilka minut pokrojone na kawałki szparagi, pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku, doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Szparagi powinny pozostać chrupkie i jędrne.

Do lunchowego pojemnika/miski przekładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy szparagi, fetę, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka