Sponsorami maja są ex aequo bez i szparagi;)
Przez ten krótki czas, gdy trwa sezon na szparagi, występują w mojej kuchni w różnych kombinacjach. W weekend podałam je w towarzystwie omletu z dodatkiem zielonego groszku, sera feta i awokado. Dziś na obiad szparagi pojawiły się z makaronem w kremowym sosie z mascarpone z dodatkiem cukinii, groszku i grana padano. Zu, na diecie bez laktozy, na kolację wcina makaronowe muszelki ze szparagami i soczewicą skropione olejem lnianym. Zielone, wegetariańskie talerze. Day & night:) A do pudełka lunchowego zapakowałam sałatkę z czarnej soczewicy beluga, fety, pomidorków i oczywiście zielonych szparagów.
Jest pysznie, zdrowo, sezonowo.
LUNCHBOX #3 Z SOCZEWICĄ BELUGA, SZPARAGAMI I FETĄ
Ajka Sponsorami maja są ex aequo bez i szparagi;) Przez ten krótki czas, gdy trwa sezon na szparagi, występują w mojej kuchni w różnych kombinacjach. W weekend… bez glutenu Lunchbox #3, czyli soczewica beluga ze szparagami, fetą i pomidorkami koktailowymi European DrukujSkładniki
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czarnej soczewicy beluga
- 8-9 pomidorków koktailowych
- 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
- 2-3 plasterki suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść podprażonych pestek dyni
- olej rzepakowy
- olej lniany
- sól, świeżo mielony pieprz
Instrukcja
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (potrwa to ok. 30-40 minut).
Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju rzepakowego podsmażamy przez kilka minut pokrojone na kawałki szparagi, pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku, doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Szparagi powinny pozostać chrupkie i jędrne.
Do lunchowego pojemnika/miski przekładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy szparagi, fetę, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)