Na niedzielny obiad często wybieram lazanię. Musi być z dużą ilością warzyw, najlepiej uprzednio ugotowanych na parze. Wydawałoby się, że przygotowanie lazanii dla czterech osób wymaga sporo czasu i wysiłku, ale w przypadku dzisiejszego przepisu, to bardzo mylne wyobrażenie.
Dzisiejszy przepis należy do kategorii szybkich i nieskomplikowanych.
Wystarczy kilkanaście płatów makaronu lasagne, dwa opakowania warzyw do gotowania na parze, trochę mięsa mielonego, pomidorowa passata, ser, garść świeżych ziół i kilka ząbków czosnku. Nie bawimy się w klasyczny beszamel, którym polewa się wierzch lazanii. Klasyka zastępujemy dwoma rodzajami sera. Gdy się rozpuści, wierzch lazanii stanie się smakowicie chrupki, lekko spieczony. Na wiosnę i latem do sosu pomidorowego dodaję posiekane liście czosnku niedźwiedziego, który rośnie w ogrodzie.
LASAGNE Z WARZYWAMI, MIĘSEM Z INDYKA I MOZZARELLĄ
Ajka Na niedzielny obiad często wybieram lazanię. Musi być z dużą ilością warzyw, najlepiej uprzednio ugotowanych na parze. Wydawałoby się,… na obiad Moja najprostsza lazania European DrukujSkładniki
- 13-14 płatów makaronu lasagne
- 2 opakowania warzyw do gotowania na parze (np. mix Hortex lub Bonduelle: z brokułami, fasolką szparagową, marchewką, papryką etc.)
- 350-400 g mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka)
- 2 średnie cebule
- kawałek sera pecorino romano lub innego typu parmezan
- duże opakowanie mozzarelli
- 200 ml passaty pomidorowej
- garść świeżych ziół (opcjonalnie suszonych: bazylia, oregano)
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- pieprz, sól
Instrukcja
Płaty lasagne obgotowujemy przez ok. 3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzamy, odkładamy na talerz.
Warzywa gotujemy na parze do momentu, aż będą lekko chrupiące i jędrne. Cebulę siekamy drobno i razem z mięsem smażymy na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki ziół, sól i pieprz do smaku.
Przygotowujemy sos pomidorowy: drobno siekamy czosnek, umieszczamy go w miseczce, dodajemy passatę i zioła. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Sos przelewamy do mięsa z cebulą i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, pecorino romano ścieramy na tarce.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy kilka łyżek sosu pomidorowego i mięsa, a następnie umieszczamy płaty lazanii, na nich warstwę warzyw, 3 plasterki porwanej na strzępy mozzarelli. Następną warstwę stanowi znowu sos mięsno-pomidorowy, lazania, warzywa i mozzarella. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Wierzch lazanii powinny stanowić płaty lasagne, które posypujemy startym serem pecorino romano, a na nich układamy plasterki mozzarelli.
Lasagne zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 180ºC. Wierzch lazanii powinien być lekko podpieczony i chrupiący.
Smacznego:)