Nie daj się zwieść reklamie, czyli domowy sos boloński z mięsem indyczym

przez Ajka

Telewizja kłamie.

Ostatnio jakby bardziej.

Zewsząd bombardują nas reklamy produktów niemal od ręki gotowych do spożycia: babeczek z kartonika, do których wystarczy dodać trochę mleka i oleju, po czym umieścić na kwadrans w piekarniku. Zupek w proszku, do których wystarczy wlać wrzątek. Sosów z torebki, które podobno zawierają wyłącznie naturalne składniki. Nie dajcie się omamić i nie idźcie na kulinarną łatwiznę. Nie dajcie się zbałamucić krzyczącym na opakowaniach napisom: Produkt nie zawiera glutaminianu sodu! Produkt nie zawiera polepszaczy smaku! Produkt nie zawiera konserwantów!

Idźcie po rozum do głowy i zróbcie sobie domowy sos boloński w wersji dietetycznej: z mielonym mięsem z indyka. A po posiłku idźcie na spacer. I nie włączajcie telewizora. Dla zdrowia. Nie tylko psychicznego:)

DOMOWY SOS BOLOŃSKI Z MIĘSEM INDYCZYM

Telewizja kłamie. Ostatnio jakby bardziej. Zewsząd bombardują nas reklamy produktów niemal od ręki gotowych do spożycia: babeczek z kartonika,… na obiad Nie daj się zwieść reklamie, czyli domowy sos boloński z mięsem indyczym European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na sos:

  • 400-500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • oliwa
  • pieprz, sól

 

do podania:

  • opakowanie makaronu (użyłam pełnoziarnistego penne)
  • kawałek parmezanu
  • kilka listków rukoli lub bazylii

Instrukcja

Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kosteczkę, a następnie wrzucamy wszystkie te składniki na rozgrzaną patelnię z oliwą i przesmażamy aż cebula się zezłoci. Następnie dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i wlewamy wino. Podsmażamy kilkanaście minut aż wino trochę wyparuje, a mięso podsmaży się. Następnie dodajemy posiekane pomidory pelati i koncentrat pomidorowy. Sos dusimy do miękkości mięsa, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i polewamy sosem, na wierzch ścieramy na tarce parmezan i posypujemy posiekaną rukolą lub bazylią.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka