Tak już mam, że uwielbiam nabiał niemal pod każdą postacią. Mleko, jogurty, twaróg, sery korycińskie, sery pleśniowe, kozie sery, włoskie mozzarellę i ricottę, twarde sery długodojrzewające… I oczywiście całe dobrodziejstwo pochodzące od owiec: sławnego w świecie oscypka, bryndzę, słodki i słony bundz, a w upalne dni po zejściu z tatrzańskiego szlaku żentycę.
Mając taki wachlarz możliwości nie trudno wymyślić nieskomplikowany, smaczny obiad. Być może tak jak i ja jesteście fanami zapiekanego makaronu. Jeśli tak, to dzisiejszy post jest propozycją nie do odrzucenia: zapiekane muszle conchiglione z aż pięcioma rodzajami sera, które po wyjęciu z pieca i nałożeniu na talerz ciągną się apetycznie (bywa, że sery rozciągają się na długość niemal pół metra;)). Całość jest osadzona na pomidorowym sosie z dodatkiem aromatycznych ziół i czosnku.
Zapraszam do stołu!
MUSZLE ZAPIEKANE Z PIĘCIOMA SERAMI
Ajka Tak już mam, że uwielbiam nabiał niemal pod każdą postacią. Mleko, jogurty, twaróg, sery korycińskie, sery pleśniowe, kozie sery,… na obiad Niedzielny nieskomplikowany obiad. Muszle zapiekane z pięcioma serami European DrukujSkładniki
- 35-40 muszli makaronowych conchiglione
- 250 g sera ricotta
- 100 g chudego twarogu
- 100 g sera feta
- 50 g startego sera grana padano lub innego twardego typu parmezan
- 1 duże opakowanie mozzarelli
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół, np. oregano lub bazylii albo prowansalskich
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- sól
- 2 łyżki oliwy
Instrukcja
Muszle makaronowe gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy (powinny być półtwarde po ugotowaniu).
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pasattę, posiekany drobno czosnek i zioła, mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut.
W misce umieszczamy pokruszony twaróg, ricottę, fetę i połowę grana padano. Dodajemy do serów pieprz kolorowy do smaku i mieszamy dokładnie.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
Przestudzone muszle nadziewamy mieszanką serów (po 1 łyżeczce). W żaroodpornym naczyniu rozprowadzamy sos pomidorowy, na którym umieszczamy muszle z nadzieniem. Całość posypujemy pozostałym startym serem grana padano. Danie zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego:)