Wygląda na to, że niepostrzeżenie minęły ostatnie tak ciepłe dni, gdy można było celebrować posiłek w ogrodzie bez konieczności opatulania się polarowym kocykiem. Pod koniec sierpnia wynieśliśmy więc stół, krzesła, zastawę i pozostałe utensylia, by zjeść rodzinny niedzielny obiad.
Lubię dania jednogarnkowe z dwóch powodów. Po pierwsze, są one zwykle pełne pysznych składników, a po drugie, po posiłku nie ma zbyt wiele naczyń do mycia:) Wszystko mieści się bowiem w jednym garnku lub formie do zapiekania. Tak jest i tym razem. Dzisiejsza propozycja, to wegetariański obiad w stylu włoskim z polskim akcentem, a wszystko podane w jednym dużym naczyniu. To cannelloni faszerowane kurkami z cebulką, szpinakiem i serem ricotta. Całość zapieczona pod mozzarellą. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie wymaga biegłości kulinarnej. Wystarczy dobra organizacja pracy i niezbędne składniki. Ciepły, słoneczny dzień i ogród nie są elementami niezbędnymi, aczkolwiek podkręcą atmosferę
Przy okazji nie omieszkam wspomnieć o jednym ze składników tego dania, czyli o kurkach. Po okresie suszy, na niektórych bazarkach i targowiskach szczęśliwie znów pojawiły się te pyszne grzyby. Te z lasu smakują wyśmienicie, w przeciwieństwie do tych sprzedawanych w popularnych dyskontach. Te ostatnie są wysuszone, chude i anemiczne. Pochodzą z komercyjnych hodowli grzybów. Jeśli więc szykujecie rodzinny obiad z kurkami w jednej z głównych ról, warto pofatygować się po nie na bazarek.
CANNELLONI Z KURKAMI, SZPINAKIEM I RICOTTĄ ZAPIEKANE POD MOZZARELLĄ
Ajka Wygląda na to, że niepostrzeżenie minęły ostatnie tak ciepłe dni, gdy można było celebrować posiłek w ogrodzie bez konieczności opatulania się polarowym… na obiad Niedzielny obiad w ogrodzie, czyli cannelloni z kurkami, szpinakiem i ricottą European DrukujSkładniki
- 1/2 opakowania cannelloni
- 2 szklanki kurek, umytych i oczyszczonych
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach)
- 1 opakowanie ricotty (250 g)
- kawałek parmezanu
- 1 duże opakowanie mozzarelli
- olej
- pieprz, sól
Instrukcja
Cannelloni gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty. Odcedzamy i odkładamy na talerz.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Połowę cebuli przekładamy na osobną patelnię i smażymy razem ze szpinakiem doprawiając pieprzem i solą. Drugą połowę smażymy z uprzednio pokrojonymi kurkami. Po usmażeniu odstawiamy obie patelnie, by ich zawartość przestygła.
W dużej misce umieszczamy kurki, szpinak i ricottę, łączymy całość w jedną masę. Doprawiamy połową startego parmezanu oraz do smaku solą i pieprzem.
Mozzarellę kroimy na cienkie plastry.
Cannelloni faszerujemy nadzieniem ze szpinakowo-kurkowym, układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy równomiernie mozzarellą. Posypujemy pozostałym parmezanem. Całość zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego:)