Jedni z naszych sąsiadów mają tuż przy naszym płocie mały ogródek warzywny. Aby dojrzeć co w nim rośnie, trzeba ominąć czereśnię, przejść przez szpaler cisów na naszej działce i zbliżyć się do płotu. Od kilku tygodni krążyłam w okolicy z Zuzą na rękach subtelnie zapuszczając żurawia na przydomowy ogródek sąsiadów.
Po kilku dniach byłam niemal pewna: sąsiedzi hodują cukinię. A wśród baldachimów liści znajdował się obiekt mego pożądania: młode kwiaty cukinii. Przy najbliższej okazji postanowiłam „uśmiechnąć się” do Sąsiadki, z którą niemal codziennie zamieniamy kilka słów (najczęściej rozmawiając o dzieciach i psach:)) i poprosić o kilka kwiatów. Miałam bowiem plan, by w tym sezonie na obiad przygotować nadziewane kwiaty cukinii. Problemem był jednak do tej pory… brak kwiatów:)
Jak postanowiłam, tak też uczyniłam. Sąsiadka nieco zdziwiła się słysząc moje fanaberie (bo kto jada kwiaty zamiast owoców?!!), po czym bez wahania stwierdziła, że może mi urwać z grządki kilka sztuk, choćby zaraz. Odparłam, że z wielką chęcią, najpierw jednak muszę zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Po kilku dniach uzbrojona w sery i śmietanę, dałam znać Sąsiadce, że to już czas na zerwanie obiektu mego pożądania. Dostałam kilka kwiatów, tak pięknych i drobnych, że zamiast je zjeść, najchętniej umieściłabym je w szklanej misie z wodą i podziwiała jak… kwiaty w wazonie.
Jednak chęć przetestowania smaku tych cudeniek była silniejsza. Przygotowałam wytrawną tartę z cukinią, ricottą i kozim serem. Efekt był bardzo smaczny: kruchy spód, słony, aksamitny farsz i delikatne kwiaty cukinii wraz ze słodkawymi krążkami młodej cukinii.
Uwielbiam dary lata. Czego chcieć więcej?
WEGETARIAŃSKA TARTA Z KWIATAMI CUKINII, RICOTTĄ I KOZIM SEREM
Ajka Jedni z naszych sąsiadów mają tuż przy naszym płocie mały ogródek warzywny. Aby dojrzeć co w nim rośnie,… na obiad O tym, co rośnie za płotem. Wegetariańska tarta z kwiatami cukinii, ricottą i kozim serem European DrukujSkładniki
na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
na farsz:
- 250 g ricotty
- 250 g sera koziego
- 2 jajka
- 180 g jogurtu greckiego light
- 250 g śmietany 12%
- 1-2 posiekane dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 małej cukinii
- 5-6 kwiatów cukinii
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
Instrukcja
Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, dodajemy do niego żółtko, sól i posiekane masło oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 1h.
Przygotowujemy farsz: w wysokim naczyniu łączymy 125 g ricotty i 125 g sera koziego z jogurtem greckim, śmietaną, jajkami i szczypiorkiem. Dodajemy dymkę, czosnek, szczypiorek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Cukinię kroimy na plasterki. Z kwiatów cukinii usuwamy pręciki znajdujące się w kielichach, a następnie faszerujemy je pozostałym serem kozim i ricottą z dodatkiem odrobiny pieprzu (można dodać kilka posiekanych plasterków czosnku).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
Z lodówki wyjmujemy ciasto, wałkujemy je w kształcie cienkiego placka. Żaroodporną tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem po bokach tworząc wysokie brzegi (aby nie rozlał się farsz). Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut (do zezłocenia się wierzchu).
Przygotowany wcześniej farsz wlewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy faszerowane kwiaty cukinii i plasterki cukinii. Tartę pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 190ºC (farsz powinien być lekko ścięty).
Smacznego:)