Po wpisie o burgerach z indyka i cukinii z rewelacyjnej „Jerozolimy” Ottolenghi i Tammimi, przyszedł czas na wegetariańską wersję burgerów. Nie wegańską, lecz wegetariańską, bowiem w składzie mają jajko, które wiąże masę i nie pozwala warzywom rozpaść się podczas smażenia.
Taki warzywny burger to porządna dawka witamin i składników odżywczych: w swoim składzie mają ciecierzycę, marchew, cukinię i zielony groszek. Możecie do nich równie dobrze dodać inne warzywa, które lubicie lub ulubiony ser, np. odrobinę sera feta, której słony smak dobrze współgra z łagodnym smakiem warzyw.
Jeśli macie ochotę na złapanie oddechu od mięsnej wersji kotlecików, spróbujcie przygotować w swojej kuchni wegetariańskie burgery. To świetna alternatywa dla mięsożerców:)
WEGETARIAŃSKIE BURGERY
Ajka Po wpisie o burgerach z indyka i cukinii z rewelacyjnej „Jerozolimy” Ottolenghi i Tammimi, przyszedł czas na wegetariańską wersję burgerów. Nie wegańską, lecz wegetariańską, bowiem… na obiad Porcja witamin na obiad, czyli wegetariańskie burgery European DrukujSkładniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 marchew
- 1 średnia cukinia
- 1/2 puszki zielonego groszku lub 2 garście świeżego groszku zblanszowanego 2-3 minuty
- 70 g sera feta (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- garść świeżych ziół (lub suszonych), np. bazylii, tymianku, oregano
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia burgerów
- olej ryżowy lub słonecznikowy
Instrukcja
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i blendujemy na niemal gładką masę. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużym oczku, odsączamy z nadmiaru wody. Groszek odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem. Fetę (jeśli zdecydujecie się ją dodać) kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i zioła drobno siekamy.
W misce umieszczamy ww. składniki, dodajemy do smaku pieprz i sól oraz wbijamy jajko. Z masy formujemy małe burgery, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Burgery smażymy na patelni na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu z burgerów.
Burgery świetnie smakują polane odrobiną sosu przygotowanego na bazie jogurtu greckiego, czosnku, cytryny, oliwy oraz pieprzu i odrobiny soli.
Smacznego:)