Spaghetti z pomidorami, bakłażanem i chilli

przez Ajka

W te szare, zimne sierpniowe dni przyda nam się coś kolorowego na talerzu. A na rozgrzewkę szczypta chilli do aromatycznego sosu. Dziś zapraszam na kolorowe spaghetti z pomidorami, bakłażanem i chilli.

SPAGHETTI Z POMIDORAMI, BAKŁAŻANEM I CHILLI

W te szare, zimne sierpniowe dni przyda nam się coś kolorowego na talerzu. A na rozgrzewkę szczypta chilli do aromatycznego sosu. Dziś… na obiad Spaghetti z pomidorami, bakłażanem i chilli European Drukuj
Porcje: 2-3
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 1/2 opakowania trójkolorowego spaghetti
  • mały bakłażan
  • 3-4 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli lub suszone chilli
  • ser wędzony lub oscypek do posypania (użyłam tzw. korbocy)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • olej ryżowy
  • sól, pieprz

Instrukcja

Spaghetti gotujemy al dente. Bakłażana kroimy w plastry, rozkładamy na talerzu, posypujemy solą, po czym po około kwadransie spłukujemy pod bieżącą wodą. Bakłażana kroimy w kosteczkę. Pomidory obieramy ze skórki, siekamy na kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy bakłażana, a następnie pomidory. Dusimy około 15 minut do wytworzenia się sosu, pod koniec dorzucamy posiekane listki bazylii i chilli (ilość – w zależności od preferencji stopnia ostrości dania). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Spaghetti wykładamy na talerz, dodajemy sos, całość posypujemy serem/korbocami. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka