Dzisiaj na blogu będzie bardzo swojsko: maślanka, miód i nasz główny bohater czyli siemię lniane. Ten ostatni składnik zdaje się być nieco przykurzonym elementem w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest niezwykle zdrowy i w dodatku bardzo tani.
Ale zacznijmy od początku.
Siemię lniane czyli nasiona lnu zwyczajnego. Założę się, że większości z Was kojarzą się z mało apetyczną, kleistą papką, którą Wasze babcie piją wówczas, gdy mają gastryczne problemy. U mnie również było takie pierwsze skojarzenie. Ale dzięki temu, że jakiś czas temu zajrzałam na bloga Coutellerie.pl, siemię lniane stało się w naszym domu pysznym i super zdrowym składnikiem… deserów. Przyrządzam je według przepisu Marianny, na świeżej maślance z dodatkiem płynnego miodu i z mnóstwem owoców, czasem jagód goi, pestek i bakalii. Przez noc nasionka lnu pęcznieją i pokrywają się śluzem (to właśnie on wspiera nasz przewód pokarmowy:)), a zanurzone w aksamitnej maślance z miodem stają się po prostu pyszne. Jeśli nie przepadacie za maślanką, możecie użyć jogurtu naturalnego.
Zapytacie pewnie co takiego ma w sobie to poczciwe siemię lniane, skoro znalazło się na ekskluzywnej półce z napisem Super jedzenie. Otóż nie tylko pomaga w kłopotach żołądkowych i przy zaparciach, lecz również jest skarbnicą dobroczynnych kwasów Omega-3, fitoestrogenów, białka, potasu czy cynku. Jest polecane dla kobiet w okresie menopauzy, bowiem wspomaga regulowanie poziomu estrogenów. Siemię zanurzone w roztworze wodnym osłania przewód pokarmowy. Dowiedziono również, że te niepozorne ziarenka sprzyjają walce z miażdżycą, a regularnie jedzone mogą nawet hamować rozwój raka piersi u kobiet w okresie przekwitania. Samo dobro!
Zapraszam zatem na kolejny pomysł z cyklu Superfoods. Na zdrowie!
PUDDING NA MAŚLANCE Z SIEMIENIEM LNIANYM
Ajka Dzisiaj na blogu będzie bardzo swojsko: maślanka, miód i nasz główny bohater czyli siemię lniane. Ten ostatni składnik… bez glutenu Superfoods #4, czyli pudding na maślance z siemieniem lnianym European DrukujSkładniki
- 3 łyżki ziarenek siemienia lnianego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 750 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka jagód goi
- owoce na mus: np. 2 małe gruszki, mango, garść truskawek
- garść owoców sezonowych do przybrania
- 1-2 łyżki pestek dyni lub drobnych bakalii
Instrukcja
Siemię lniane wrzucamy do wysokiego pojemnika i zalewamy maślanką. Dodajemy miód i jagody goi, mieszamy, by wszystkie składniki równomiernie się rozmieściły w maślance. Przykrywamy pojemnik folią spożywczą i umieszczamy na całą noc w lodówce.
Nazajutrz pudding przelewamy do szklanek. Owoce miksujemy do konsystencji musu, którym polewamy wierzch puddingu. Całość dekorujemy owocami i pestkami dyni lub bakaliami.
Smacznego:)
Notatki
Na podstawie przepisu z www.coutellerie.pl z moimi modyfikacjami