Superfoods #4, czyli pudding na maślance z siemieniem lnianym

przez Ajka

Dzisiaj na blogu będzie bardzo swojsko: maślanka, miód i nasz główny bohater czyli siemię lniane. Ten ostatni składnik zdaje się być nieco przykurzonym elementem w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest niezwykle zdrowy i w dodatku bardzo tani.

Ale zacznijmy od początku.

Siemię lniane czyli nasiona lnu zwyczajnego. Założę się, że większości z Was kojarzą się z mało apetyczną, kleistą papką, którą Wasze babcie piją wówczas, gdy mają gastryczne problemy. U mnie również było takie pierwsze skojarzenie. Ale dzięki temu, że jakiś czas temu zajrzałam na bloga Coutellerie.pl, siemię lniane stało się w naszym domu pysznym i super zdrowym składnikiem… deserów. Przyrządzam je według przepisu Marianny, na świeżej maślance z dodatkiem płynnego miodu i z mnóstwem owoców, czasem jagód goi, pestek i bakalii. Przez noc nasionka lnu pęcznieją i pokrywają się śluzem (to właśnie on wspiera nasz przewód pokarmowy:)), a zanurzone w aksamitnej maślance z miodem stają się po prostu pyszne. Jeśli nie przepadacie za maślanką, możecie użyć jogurtu naturalnego.

Zapytacie pewnie co takiego ma w sobie to poczciwe siemię lniane, skoro znalazło się na ekskluzywnej półce z napisem Super jedzenie. Otóż nie tylko pomaga w kłopotach żołądkowych i przy zaparciach, lecz również jest skarbnicą dobroczynnych kwasów Omega-3, fitoestrogenów, białka, potasu czy cynku. Jest polecane dla kobiet w okresie menopauzy, bowiem wspomaga regulowanie poziomu estrogenów. Siemię zanurzone w roztworze wodnym osłania przewód pokarmowy. Dowiedziono również, że te niepozorne ziarenka sprzyjają walce z miażdżycą, a regularnie jedzone mogą nawet hamować rozwój raka piersi u kobiet w okresie przekwitania. Samo dobro!

Zapraszam zatem na kolejny pomysł z cyklu Superfoods. Na zdrowie!

PUDDING NA MAŚLANCE Z SIEMIENIEM LNIANYM

Dzisiaj na blogu będzie bardzo swojsko: maślanka, miód i nasz główny bohater czyli siemię lniane. Ten ostatni składnik… bez glutenu Superfoods #4, czyli pudding na maślance z siemieniem lnianym European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 4.3/5
( 3 oceny )

Składniki

  • 3 łyżki ziarenek siemienia lnianego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 750 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka jagód goi
  • owoce na mus: np. 2 małe gruszki, mango, garść truskawek
  • garść owoców sezonowych do przybrania
  • 1-2 łyżki pestek dyni lub drobnych bakalii

Instrukcja

Siemię lniane wrzucamy do wysokiego pojemnika i zalewamy maślanką. Dodajemy miód i jagody goi, mieszamy, by wszystkie składniki równomiernie się rozmieściły w maślance. Przykrywamy pojemnik folią spożywczą i umieszczamy na całą noc w lodówce.

Nazajutrz pudding przelewamy do szklanek. Owoce miksujemy do konsystencji musu, którym polewamy wierzch puddingu. Całość dekorujemy owocami i pestkami dyni lub bakaliami.

Smacznego:)

Notatki

Na podstawie przepisu z www.coutellerie.pl z moimi modyfikacjami

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka