Zielone drzewko. Tak w dzieciństwie nazywała brokuła moja młodsza bratanica Hania. I szczerze go nie lubiła. Z pewnością nie wiedziała, że to takie zdrowe warzywo. I w dodatku posiadające antyczne korzenie: brokuły uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie.
Dzisiejszy post to kolejna odsłona serii przepisów z super żywnością w roli głównej.
Nie bez powodu brokuł jest cały zielony:) To warzywo ma w sobie spore pokłady sulforafanu – antyutleniacza działającego antynowotworowo. Jednak, by podane do stołu brokuły zachowały te super właściwości, muszą być jedynie krótko ugotowane na parze, przez 3-4 minuty. Badania wykazują również, że jedzenie brokułów może łagodzić objawy autyzmu, chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy czy obniżać ciśnienie tętnicze. Jeśli chcecie mieć zdrowe oczy, mocne stawy i wąską talię, pałaszujcie brokuły:) A dodatkowo te zielone warzywa wspomagają walkę z cukrzycą, bowiem mają bardzo niski indeks glikemiczny*.
Zatem jedzmy brokuły na zdrowie:)
*) Korzystałam z informacji na stronie www.poradnikzdrowie.pl
ZUPA BROKUŁOWA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI, SEREM GRANA PADANO I ŚMIETANĄ JOGURTOWĄ
Ajka Zielone drzewko. Tak w dzieciństwie nazywała brokuła moja młodsza bratanica Hania. I szczerze go nie lubiła. Z pewnością nie wiedziała, że to takie zdrowe… na obiad Superfoods #5, czyli zupa brokułowa z płatkami migdałowymi, serem grana padano i śmietaną jogurtową European DrukujSkładniki
na wywar:
- 1 średnia marchew
- 1/2 korzenia selera
- 1 mała pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
na zupę:
- 1 duży brokuł
- 1 por (tylko biała część)
- 1 łyżka oliwy
- garść płatków migdałowych
- 3-4 łyżki śmietany jogurtowej
- kawałek sera grana padano lub innego typu parmezan
- pieprz, sól
Instrukcja
Ze składników na wywar przygotowujemy bazę do zupy. W dużym garnku w 1,5 litra wody gotujemy jarzyny na półtwardo, w międzyczasie na oliwie podsmażamy drobno posiekanego pora. Płatki migdałowe prażymy na złoto na suchej patelni.
Do wywaru dodajemy podsmażonego pora oraz brokuł podzielony na małe różyczki, gotujemy całość 10-15 minut, aż brokuł będzie miękki. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Zupę lekko studzimy, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, zaś zupę blendujemy do konsystencji kremu. Ponownie podgrzewamy. Zupy rozlewamy do talerzy, dodajemy śmietanę jogurtową, płatki migdałowe i grubo starty ser grana padano. Zupę można podawać z grzankami z bagietki z masłem i twardym serem.
Smacznego:)