Dzisiaj będzie rzecz o mięsie.
To jedno z tych dań, za którymi przepada S. Co jakiś czas dopytuje się kiedy znowu przyrządzę wołowinę z chilli podaną na kaszy jaglanej. Chyba wiem dlaczego tak się dopomina… Po pierwsze: mięso. Czerwone. Po drugie: palące papryczki chilli. Po trzecie: czerwone wytrawne wino. To połączenie sprawia, że raz na jakiś czas staję przy kuchni, by spędzić grubo ponad dwie godziny siekając, mieszając, doprawiając i powoli dusząc wołowinę dla mego Miłego mięsożercy.
Jeśli jesteście fanami ostrych dań, to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Pikantność mięsa przełamuje łagodny, kojący wręcz, smak i konsystencja kaszy jaglanej.
Przepis znalazłam jakiś czas temu na stronie Kukbuk.com.pl, niestety nie zapisałam go. Gdy po jakimś czasie usiłowałam go ponownie znaleźć, już zniknął z Sieci. Tak więc spróbuję odtworzyć go dla Was z kulinarnej pamięci. Następnym razem, gdy będę przygotowywać wołowinę dla S., po prostu zajrzę na swojego bloga:)
WOŁOWINA Z CHILLI NA KASZY JAGLANEJ
Ajka Dzisiaj będzie rzecz o mięsie. To jedno z tych dań, za którymi przepada S. Co jakiś czas dopytuje się kiedy znowu… na obiad Ugotuj mi coś pikantnego, czyli wołowina z chilli na kaszy jaglanej European DrukujSkładniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 300 g chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 świeża papryczka chilli
- kieliszek czerwonego wina
- 1-2 łyżki natki pietruszki
- oliwa
- pieprz, sól
Instrukcja
Przygotowujemy sos: czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy 2-3 minuty. Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm kawałki, dodajemy do cebuli i dusimy przez chwilę. Następnie mięso zalewamy czerwonym winem, dodajemy pokrojone paprykę i papryczkę chilli (jeśli lubicie pikantne dania, dodajcie trochę pestek z papryczki chilli) i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 1-1,5h.
W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną: płuczemy ją, a następnie zalewamy wodą, solimy do smaku, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i gotujemy ok. 20 minut. Następnie prażymy kaszę chowając pod kołdrę babcinym sposobem:) Pisałam o tym tutaj: ZDROWE I PYSZNE ŚNIADANIE: JAGLANKA Z OWOCAMI I CYNAMONEM
Gdy wołowina będzie miękka, doprawiamy sos do smaku pieprzem i solą. Kaszę wykładamy na talerze i obficie polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki.
Smacznego:)