Z cyklu: leniwe weekendowe śniadania, czyli tosty z awokado i jajkiem w koszulce

przez Ajka

Kurze jajo. Do niedawna dietetycy rekomendowali jedzenie maksymalnie 2-3 jajek tygodniowo.

Dzisiaj jajko ma znacznie lepszą prasę: znawcy żywieniowi dają zielone światło na spożywanie nawet jednego jajka dziennie. Już nikt nie ma wątpliwości, że jajo kurze to zestaw mikroelementów i witamin w pigułce. Ma wszystkiego po trochu, prócz witaminy C. Ale tę możemy sobie spokojnie uzupełnić zjadając coś zielonego lub żółtego: choćby kiwi, jarmuż, brokuły, paprykę, cytrynę 🙂

Kurze jajo. Obiekt naszego pożądania podczas niedzielnego poranka. Uwielbiam je pod każdą postacią: zapiekane z dodatkami w kokilkach, na twardo, jako omlet, w szakszuce, z majonezem lub w sosie curry, a ostatnio na kanapce z hummusem i awokado. Pycha!

Jakiś czas temu odkryłam przepis na blogu Codziszjemnasniadanie.pl na tosty z jajkiem w koszulce z dodatkami. Przyznam, że miałam wątpliwości, czy za pierwszym razem uda mi się przygotować idealne jajka w koszulce, ale Marta zdradziła nam patent na uproszczoną wersję tego przepisu „dla początkujących”.

Otóż: urwijcie kawałek folii kuchennej, nasmarujcie ją masłem, po czym połóżcie ją na kubku, lekko naciskając, by powstało wgłębienie. Wbijcie tam jajko, zawiążcie folię na supełek i włóżcie do gotującej się wody na 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie jajko, odetnijcie supełek, zaś idealnie przygotowane jajko w koszulce połóżcie na talerzu. I tyle.

Genialne, prawda?

Wykorzystując ten patent (choć moje pierwsze w życiu jajko w koszulce idealne nie jest…), zapraszam Was na śniadanie, podczas którego serwuję tosty z awokado, serem pleśniowym, pomidorem i rzeczonym jajem.

TOSTY Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE

Kurze jajo. Do niedawna dietetycy rekomendowali jedzenie maksymalnie 2-3 jajek tygodniowo. Dzisiaj jajko ma znacznie lepszą prasę: znawcy… śniadaniowo Z cyklu: leniwe weekendowe śniadania, czyli tosty z awokado i jajkiem w koszulce European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 3-4 kromki chleba
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka plastrów sera pleśniowego (camembert, brie itp.)
  • kilka plasterków pomidora
  • 3-4 jajka
  • pieprz, sól do smaku
  • szczypta chilli

Instrukcja

Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki i rozdrabiamy widelcem, aby utworzyła się pasta. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprz i chilli do smaku. W międzyczasie przygotowujemy jajka w koszulkach wg patentu powyżej. Chleb opiekamy w tosterze.

Na kromce chleba rozsmarowujemy pastę z awokado, kładziemy plasterki sera, pomidora oraz jajka w koszulkach. Wierzch kanapki oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka