W moim domu nigdy nie brakuje jabłek. Zresztą, pewnie jak w większości polskich domów, bo jest to owoc najbardziej dostępny, lokalny i tani. Niewiarygodne jak wiele potraw można przyrządzić na bazie lub z dodatkiem jabłek. Począwszy od przeróżnych deserów …
-
-
A może na fali truskawkowych fascynacji upiec ciasto drożdżowe? Skłoniła mnie do tego pomysłu obfitość. Obfitość właśnie truskawek i rabarbaru na bazarku w B. Niemal na każdym straganie czy stoliczku turystycznym prężą swoje czerwone, nakrapiane piersi truskawki. Łodygi rabarbaru …
-
Parafrazując księdza Twardowskiego należałoby zakrzyknąć „Spieszmy się jeść truskawki, tak szybko się kończą!”:) Dziennie pałaszujemy jakiś kilogram tych pysznych sezonowych owoców. W koktajlu na bazie kefiru (czasem z dodatkiem łyżki miodu), ostatnio w postaci musu …
-
Niemal rok temu moja przyjaciółka Kamila wyjechała z córeczką do Londynu. Nie cierpię pożegnań, zwłaszcza gdy nie sposób oszacować na jak długo czeka nas rozłąka. Znamy się od podstawówki, dotarłyśmy się w czasach harcerstwa i na studiach. Z sentymentem wspominam te czasy, …
-
Na niedzielny obiad często wybieram lazanię. Musi być z dużą ilością warzyw, najlepiej uprzednio ugotowanych na parze. Wydawałoby się, że przygotowanie lazanii dla czterech osób wymaga sporo czasu i wysiłku, ale w przypadku dzisiejszego przepisu, to bardzo mylne …
-
To było jakieś dwa tygodnie przed Wielkanocą. Niedziela 7:30. Wstałam (nie bez trudu…) i pomaszerowałam do kuchni. Zrobiłam drożdżowy zaczyn, a po chwili zagniotłam ciasto na słodkie bułeczki. O 8:00 już siedziały w piekarniku. O 8:30, gdy stygły na kuchennej kratce, wstała Mama i widząc …
-
śniadaniowowege
Z cyklu: leniwe weekendowe śniadania, czyli tosty z awokado i jajkiem w koszulce
przez Ajkaprzez AjkaKurze jajo. Do niedawna dietetycy rekomendowali jedzenie maksymalnie 2-3 jajek tygodniowo. Dzisiaj jajko ma znacznie lepszą prasę: znawcy żywieniowi dają zielone światło na spożywanie nawet jednego jajka dziennie. Już nikt nie ma wątpliwości, że jajo kurze …
-
Nie będę piekła pasztetu, gotowała żuru z jajkami, nie zrobię stosu mazurków. Nie zrobię też ulubionej w rodzinie sałatki jarzynowej, która na naszym stole gości dwa razy do roku i zawsze jest z niecierpliwością wyczekiwana. A następnie pochłaniana w ekspresowym tempie. Na te Święta …
-
Przepis na ten sernik pochodzi z bloga Whiteplate.com. Zobaczyłam go tam niemal dokładnie rok temu i wiedziałam, że muszę go upiec. Pewnie dlatego, że zawiera mnóstwo tzw. pulpy z mango, czyli przetartych owoców mango zamkniętych w kartoniku. Oboje z S. …
-
Mam dwie „przyszywane” ciotki: jedna jest przyjaciółką mojej Mamy, druga jest mamą mojej przyjaciółki Niki. Ta druga to Ciocia Grazia, którą pieszczotliwie nazywam ulubioną ciotką, i która mieszka od zawsze w Zakopanem. Ciotka jest nietuzinkową osobą, śpiewa w chórze, …
-
słodkieśniadaniowo
Technik hotelarstwa poleca, czyli ciasto cytrynowe z Hotelu Waldorf-Astoria
przez Ajkaprzez AjkaDziś serwujemy słodki wypiek prosto z nowojorskiego Hotelu Waldorf-Astoria:) Przepis pochodzi z książki kucharskiej szefa kuchni tegoż hotelu, Johna Doherty. W nowojorskim Waldorf-Astoria wymyślono także sałatkę o tej samej nazwie, w której składzie znajdziemy jabłko, seler i orzechy …
-
na obiad
Zdrowy misz-masz, czyli kasza zapiekana z całym dobrodziejstwem inwentarza
przez Ajkaprzez AjkaPoza gryczaną mam jeszcze jedną słabość. A na imię jej, a właściwie jemu – pęczak, pan Pęczak. Nawet długo gotowany pozostaje al dente. Ten sprężysty pękaty jegomość jest moim faworytem. Zwykłem robić z niego risotto, …