Królestwo za dobrą, świeżo parzoną kawę!!! Tak mógłby brzmieć okrzyk niewyspanego człowieka w pochmurny poranek, gdy ciśnienie atmosferyczne spada na łeb, na szyję. Jestem przekonana, że dobra kawa o poranku to połowa sukcesu w ciągu dnia. Taką arabicę serwuje mi codziennie …
-
-
na obiadwege
Kuchenny rewolucjonista August Escoffier oraz pyszne gnocchi Gordona Ramseya
przez Ajkaprzez AjkaCo jeszcze zawdzięczamy słynnemu Francuzowi? Escoffier zmienił sposób serwowania potraw. Choć trudno dziś w to uwierzyć, kiedyś podawano gościom w restauracji wszystkie potrawy naraz. Czyli na stół wjeżdżały za jednym zamachem przystawki, zupy, dania główne, desery… …
-
na obiadwege
Niedzielny nieskomplikowany obiad. Muszle zapiekane z pięcioma serami
przez Ajkaprzez AjkaTak już mam, że uwielbiam nabiał niemal pod każdą postacią. Mleko, jogurty, twaróg, sery korycińskie, sery pleśniowe, kozie sery, włoskie mozzarellę i ricottę, twarde sery długodojrzewające… I oczywiście całe dobrodziejstwo pochodzące od owiec: sławnego w świecie oscypka, …
-
Internetowe wydanie Kukbuka wywołało do tablicy moją kulinarną pamięć. Na hasło: ugotujcie coś, co przypomina wam najwspanialsze wakacje albo krótki wypad w nieznane na śniadanie przyrządziłam szakszukę na sposób algierski. O szakszuce pisałam już na blogu: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/07/05/szakszuka-z-kukbuka/, podobnie o mojej podróży w nieznane, czyli …
-
bez glutenusłodkie
Upiecz sobie coś zdrowego. Bezglutenowy marchwiak z kokosową nutą
przez Ajkaprzez AjkaZwykle zaczyna się tak: myślisz „cukier mi spada”, mówisz „muszę zjeść coś słodkiego”, po czym Twoje myśli galopują w kierunku ciacha na mące pszennej, które w składzie niechybnie ma dużo cukru, sporo polepszaczy, stabilizatorów i substancji konserwujących. Bo takie …
-
Dawno temu w szkole średniej uczyliśmy się na lekcji polskiego, że Marcel Proust wielkim pisarzem był. Napisał siedmiotomową powieść zatytułowaną „W poszukiwaniu straconego czasu”, która została uznana za arcydzieło światowej literatury. Nikt z nas nie odważył się …
-
na obiadwege
Czas zmierzyć się z traumą z dzieciństwa, czyli muszle zapiekane ze szpinakiem, kozim serem i mozzarellą
przez Ajkaprzez AjkaWiem, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Zwłaszcza ci, którzy mieli wątpliwą przyjemność spotkania z nim w przedszkolu lub zerówce:) Wówczas szpinak miał zwykle postać rozgotowanej, zielonej papki, niemal bez grama soli i pieprzu. Ale czas stanąć w twarzą w twarz …
-
Ten zestaw jem od kilku dni na śniadanie i jeszcze mi się nie znudził. Zakochałam się w tym połączeniu smaków. Mowa o kanapce z hummusem, rukolą, plastrem sera pleśniowego oraz awokado i jajkiem na twardo. Całość muśnięta odrobiną płatków chilli. Jeśli …
-
słodkie
O uprawie organicznych pomarańczy. A na deser ciasto jogurtowo-pomarańczowe
przez Ajkaprzez AjkaPo drugiej stronie barykady mamy organiczne pomarańcze z ekologicznych upraw. Takich, jak te zrzeszone w sieci InCampagna (o oliwie i suszonych pomidorach stamtąd pisałam tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/06/13/prodotto-italiano/ ) Tam plantatorzy stosują organiczny obornik, ręcznie podcinają gałęzie, zrezygnowali …
-
na obiadwege
Słowo o umami i ograny temat, czyli tagliatelle z gorgonzolą, gruszką i orzechami
przez Ajkaprzez AjkaW tygodniu nie zawsze mam czas i ochotę, by gotować wyszukane obiadokolacje. Często przygotowuję zupę na dwa dni (zwykle drugiego dnia jest jeszcze lepsza :)), do której zmieniam dodatki. W ciągu minionego roku tylko raz zdarzyło mi się kupić w barze …
-
Lubicie weekendowe śniadania w zaciszu domowym? Ha, kto ich nie lubi!? Ja jestem ich wielką fanką. Szperam w Internecie i na mojej skromnej kulinarnej półce, by znaleźć nowe pomysły na urozmaicenie sobotnio-niedzielnych porannych posiłków. Zajrzałam ostatnio do jednego z zeszłorocznych numerów …
-
Dzisiaj będzie rzecz o mięsie. To jedno z tych dań, za którymi przepada S. Co jakiś czas dopytuje się kiedy znowu przyrządzę wołowinę z chilli podaną na kaszy jaglanej. Chyba wiem dlaczego tak się dopomina… Po pierwsze: mięso. Czerwone. …