Nadal mamy fazę na jabłka. Niepryskane, ekologiczne antonówki z własnej jabłoni to w dzisiejszych postindustrialnych czasach prawdziwy rarytas. Gdy zjeżdżamy na weekend do B., prosimy moją Mamę, aby przygotowała na sobotni obiad placki z jabłkami. Sobotnie kucharzenie to Jej domena, …
-
-
Początek jesieni. Sezon na grzyby trwa. Na bazarach obok wszechobecnych kurek pojawiły się niedawno maślaki i borowiki. Jako ignorantka grzybowa, trafiając do lasu zbieram wyłącznie kurki, ponieważ tylko te grzyby potrafię odróżnić od innych i wiem, że dzięki temu …
-
Poranek po powrocie z Krakowa. W chlebaku kilka kromek starego, przysychającego chleba i fura krajowskich bajgli. A w lodówce pustki: trochę bryndzy, kilka plastrów sera pleśniowego i ekologiczna rukola z przydomowego ogródka starszego Brata. Mając pod ręką taki zestaw …
-
Sezon na borówki na szczęście nadal trwa. Jest ich całe mnóstwo na bazarach i prawie w każdym większym sklepie spożywczym. Może dlatego ostatnio niemal każde moje śniadanie ma w składzie te cudne owoce: czy to owsianka, czy jogurt z musli, bądź croissant z twarogiem …
-
Mniej więcej raz na kwartał piekę indyka z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym. Świetnie nadaje się na kanapki i jest o niebo lepszy niż faszerowane indyki, które można kupić w sklepach na stoiskach z wędlinami. Indyka nadziewam czosnkiem, świeżymi liśćmi szpinaku, …
-
W te szare, zimne sierpniowe dni przyda nam się coś kolorowego na talerzu. A na rozgrzewkę szczypta chilli do aromatycznego sosu. Dziś zapraszam na kolorowe spaghetti z pomidorami, bakłażanem i chilli. Galeria
-
Bardzo rzadko zdarza mi się kupować czasopisma z przepisami kulinarnymi. Wyjątek stanowi „Kukbuk”, który listonosz przynosi do domu raz na dwa miesiące, i którego lekturę dawkuję sobie, by nacieszyć przede wszystkim oczy wysmakowanymi zdjęciami. Gdy gotuję, korzystam zwykle ze skarbnicy …
-
kuchnia góralskana obiadwege
Z cyklu kuchnia góralska: spór o Żabie i naleśniki z bryndzą w tle
przez Ajkaprzez AjkaSpór o Żabie, czyli Morskie Oko toczył się przez cały XIX wiek między Węgrami a Polską (a właściwie ówczesną Galicją) i zakończył w 1902 r. wyrokiem sądu arbitrażowego w Grazu. Wyrok przyznawał Galicji pełne prawa do całego Morskiego Oka, …
-
Czy słodki wypiek może być formą zamanifestowania swojego sprzeciwu wobec politycznego rozbójnika i dowodem współczesnego patriotyzmu? Okazuje się, że tak. W blogosferze i ogólnie w Internecie aż huczy od różnych akcji mających na celu „ratowanie” polskich sadowników przed bankructwem, a rynek …
-
Dziś banalnie proste danie, które możecie wyczarować z niewielu składników z pewnością dostępnych na bazarku, na którym zwykle robicie zakupy (jeśli bywacie na bazarkach częściej niż w supermarketach:)). Potrzebujemy jedynie garść kurek, odrobinę koziego twarożku (lub rolady), …
-
Sezon na maliny powoli dobiega końca, a to znak, że należałoby je pysznie wykorzystać. W dzisiejszym poście maliny wystąpią w obłędnym duecie z ciastem i kremem z serka mascarpone. Coś w sam raz dla łasuchów. Galeria
-
Raz na jakiś czas na naszych talerzach pojawia się kuskus. Zwykle przygotowuję go z cukinią, ziołami, cebulką, natką pietruszki i prażonym słonecznikiem, jako szybki posiłek do odgrzania w pracy. Moja kulinarna przygoda z kuskusem zaczęła się na dobre trzy …