Nadal testuję przepisy z książki dziewczyny o orzechowym spojrzeniu – „Małej paryskiej kuchni” Rachel Khoo. Dziś kolejny klasyk w nieco lżejszej odsłonie: kurczak (lub indyk w zależności od drobiowych preferencji) z pieczarkami w kremowym sosie na bazie białego …
-
-
Czasem „chodzi” za mną pizza. Nie taka z włoskiej trattorii czy sieciówki, ale domowej roboty. Ciasto na taką pizzę cierpliwie wyrasta w cieple i zaciszu kuchni, by następnie rozłożone na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek urosnąć w piekarniku. Robię całą blachę takiej …
-
W czasach, gdy zaczynałam naukę w średniej szkole i biegałam w harcerskim mundurze miałam prosty i jasny plan na życie: prowadzić pensjonat i zrobić kurs na przewodnika tatrzańskiego. Jak się później okazało, mój plan legł w gruzach, bowiem zmieniły mi się tzw. …
-
Co roku o tej porze jesteśmy w Zakopanem. Przyjeżdżamy do mojego rodzinnego miasta zwykle na 3-4 dni, by odwiedzić grób moich Bliskich, spotkać się ze starymi znajomymi (którzy albo tu wciąż mieszkają, albo przyjeżdżają na chwilę, tak jak ja) i oczywiście pójść w góry. Pierwszego dnia jedziemy na cmentarz …
-
Półtora miesiąca temu byłam w podróży służbowej do Krakowa z dziewczynami z mojego zespołu projektowego. Na czas podróży pociągiem, jak zwykle wyposażyłyśmy się w świeżą prasę, niektóre z nas w kolorowe gazety „dla kobiet”. Mniej więcej w połowie podróży, podeszła …
-
na obiadwege
Sezon na dynie. Lasagne z musem dyniowym, szpinakiem, pieczarkami i ricottą
przez Ajkaprzez AjkaDynia jest dla mnie nowym warzywem ‚do obróbki’, wcześniej jakoś nie było okazji, żeby eksperymentować z nią w kuchni. Zaczęłam ‚dyniową przygodę’ bardzo nieśmiało kilka tygodni temu: ugotowałam zupę z dyni i kukurydzy (wkrótce na blogu). Jednak …
-
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza. W Tatrach nasuło śniega, jak mawiają górale, co boleśnie odczuwamy nawet na nizinnym Mazowszu. Za oknem szaro, buro i bez większych szans na promienie jesiennego słońca. Na rozgrzewkę proponuję upiec ciasto marchewkowe, które pachnie cynamonem, …
-
To już koniec kurkowego sezonu w tym roku. Być może są wśród Was szczęśliwcy, którzy zaopatrzyli się w większe ilości tego specjału, by za kilka tygodni, gdy nadejdzie śnieg i mróz, niespodziewanie wyciągnąć zamrożone kurki i zrobić rozgrzewające risotto. Ja w tym …
-
Klasyk wśród szarlotek. Lub jabłeczników, jak kto woli w zależności od regionu. Po zagnieceniu ciasta, które ma w składzie ekstrakt prawdziwej wanilii (w tym przypadku prosto z Madagaskaru), dłonie pachną cudownie waniliowo. Pełnię szczęścia można osiągnąć dodając …
-
Na blogu już dawno nie było przepisu z kategorii ‚italiano’, więc najwyższy czas, by nadrobić te zaległości. Dzisiaj coś włoskiego i jednocześnie wegetariańskiego. Choć szpinak, pieczarki i ricotta są raczej mdłymi składnikami, jednak odpowiednio doprawione, z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw …
-
Zamówienie kolejnej rocznej prenumeraty magazynu „Kukbuk” postanowiłam uczcić upieczeniem placka z jabłkami i malinami z dodatkiem lawendy. Część składników potrzebnych do wypieku była w zasięgu ręki: jabłka i maliny pochodziły z bazarku, a lawenda z własnego ogrodu. Nie sądziłam, że ta ostatnia …
-
W każdy weekend piekę ciasto, aby umilić nam popołudniowe posiady z kawą, bo jak ktoś kiedyś trafnie to ujął „do kawy zawsze musi być coś słodkiego”. Dzisiejsza propozycja to połączenie sezonowych plonów, czyli miękkich gruszek …