Kocham czekoladę. W każdej wersji; gorzką, deserową, mleczną. Nadziewaną, z płatkami róży, z chilli, ze skórką pomarańczy, z ciasteczkami… Mogłabym długo wymieniać różne wariacje tego przysmaku. Niestety od pewnego czasu mam szlaban na czekoladę, ponieważ nie jest to wskazany …
-
-
różnościsłodkie
Chusty, śpioszki i kropelki. Ciasto marchewkowe z Hummingbird bakery
przez Ajkaprzez AjkaJak wiecie, od połowy stycznia przechodzę intensywną edukację w temacie „macierzyństwo”. To istny temat-rzeka. W ciągu ostatnich tygodni wyedukowałam się nie tylko w kwestiach szczepień i rodzajów smoczków dla maluchów. Okazuje się, że do tej pory nie dostrzegałam większej różnicy między śpioszkami …
-
na obiadwege
Niespieszna codzienność i błyskawiczne obiady. Makaron pełnoziarnisty z sosem z gorgonzoli i jogurtu, ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
przez Ajkaprzez AjkaNasze dni mijają niespiesznie, z pozoru bardzo do siebie podobne. Zuza zwykle budzi się po 7. rano, powierci się, zje i jest gotowa na podbój świata. Poranne mycie i przewijanie zastaje nas w okolicach godziny 8. Później …
-
Idą Święta, a Wielkanoc bez sernika nie wchodzi w grę. Jeśli potrzebujecie sprawdzonego przepisu na sernik, tym razem w wersji bardziej haute-couture, to polecam właśnie ten z dodatkiem kajmaku i kokosa. Pochodzi z książki White plate. Słodkie Elizy Mórawskiej. Jeśli jednak poszukujecie …
-
bez glutenuśniadaniowowege
Z cyklu leniwe weekendowe śniadania: diabelskie jaja
przez Ajkaprzez AjkaDo takiego obrazka dołóżmy coś na ciepło, np. omleta, jajka zapiekane z suszonymi pomidorami lub jajecznicę: tak mniej więcej wygląda nasz góralski stół w sobotnie i niedzielne poranki. Od kilku tygodni w weekendy nie pojawiają się bardziej czasochłonne dania z jajami …
-
słodkie
Myśli nieuczesane świeżo upieczonej mamy i najlepsze pod słońcem ciasto czekoladowe
przez Ajkaprzez AjkaMinął miesiąc od kiedy Zuzka jest z nami. Już albo dopiero. Niesamowicie jest przyglądać się każdego dnia, jak Kruszynka rośnie, z poziomu becika zaczyna obserwować świat, uśmiechać się i stroić śmieszne minki (póki co bezwiednie). Mała …
-
W Sieci mam swoje ulubione blogi kulinarne, na które regularnie zaglądam. Inspirują mnie nie tylko przepisy tam zamieszczane, ale również zdjęcia autorstwa blogerek. Ciekawy, inspirujący blog zawsze rodzi się z pasji. Myślę, że wytrawnego blogera, który kocha, to co robi, …
-
różnościsłodkie
O tym, jak pachnie nowe życie i o prostych kulinarnych tęsknotach. A na deser łatwe muffiny bananowo-cynamonowe
przez Ajkaprzez AjkaOd ponad tygodnia mój rytm dnia i nocy reguluje mały skarb, który waży 3,5 kg i ma 53 cm wzrostu. Powoli aklimatyzujemy się w domu, poznajemy się i przyzwyczajamy do siebie i do codziennych rytuałów. W wieku mojej małej córeczki nie są to zbyt skomplikowane rytuały. Spanie, …
-
Każda szanująca się karczma góralska ma w swoim menu placek po zbójnicku. Jak wiadomo, jest to zwykle placek ziemniaczany polany solidną ilością sosu przyrządzonego z mięsa wołowego z dodatkami. Ktoś, kto wymyślił to danie, widocznie był przekonany, …
-
Klasyczna szarlotka na kruchym spodzie dziś w wydaniu bezglutenowym. Do przyrządzenia kruchego spodu użyłam mieszanki czterech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i migdałowej. Ciasto niemal niczym nie różni się od klasycznej wersji na mące pszennej, z tą małą różnicą, …
-
Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym sosie. Otulone odrobiną koperku. Przepis zainspirowany wpisem na www.kukbuk.com.pl pt. „Szwedzkie śledzie na dwa sposoby”. Galeria
-
słodkie
Świąteczne słodkości inaczej: drożdżowe rogaliki z powidłami węgierkowymi
przez Ajkaprzez AjkaDawno temu, gdy nie było jeszcze blogów kulinarnych, ani tak pięknie jak dziś wydawanych książek o kulinariach, na rynku pojawiały się cienkie książeczki formatu zeszytowego publikowane przez Wydawnictwo Pruszyński i S-ka. Książeczki kosztowały grosze, miały w środku toporne …