Dzisiejszym postem kontynuuję testowanie przepisów z nowej książki Elizy Mórawskiej vel Liski, czyli „O jabłkach”. Książka pięknie wydana, z rustykalnym sznytem i klimatycznymi, smakowitymi zdjęciami. Znajdziemy w niej 40 przepisów, od śniadania poprzez obiad i kolację, …
-
-
Na dobry początek nowego roku wyskoczyliśmy na kilka dni do Gdańska. Niestety Bałtyk powitał nas deszczem i silnym wiatrem. Pogoda nie sprzyjała długim, beztroskim spacerom, a tym bardziej robieniu zdjęć. W rezultacie moja lustrzanka większość czasu spędziła …
-
kuchnia góralskana obiad
Na scynście, na zdrowie, na ten Nowy Rok, czyli gazdowska zupa z bryndzą i spyrkami
przez Ajkaprzez AjkaNa scynście, na zdrowie, na ten Nowy Rok! Coby Wam sie darzyło, mnożyło, syćko Boskie stworzenie, hej! Szczęśliwego Nowego Roku! Niechaj będzie dobry, mądry, zdrowy i bogaty:) Dziś kolejny wpis z cyklu „kuchnia góralska”. Sięgam …
-
Nie myślałam, że zdobędę się na to jeszcze w tym roku. A jednak. Dwa dni przed Wigilią, w ferworze przedświątecznych przygotowań postanowiłam po raz kolejny wyskoczyć do sklepu po kilka brakujących produktów. Oświadczyłam wówczas mojej Mamie, że upiekę tort piernikowo-serowy. Mama złapała się …
-
Jeśli firma kurierska wciąż nie dowiozła Wam zamówionego prezentu dla kogoś bliskiego, a księgarnia internetowa poinformowała o wyczerpanym nakładzie wypatrzonej książki, pamiętajcie, że wciąż macie szansę na wręczenie niebanalnego prezentu. Tym podarkiem mogą być własnoręcznie …
-
bez glutenusłodkie
Co ma piernik do wiatraka, czyli piernikowe muffiny bez glutenu
przez Ajkaprzez AjkaDzisiejszy wpis dedykuję wszystkim, którzy nie mają czasu/ochoty/talentu, by spędzać w kuchni więcej niż 30 minut, a lubią słodkie. Może znajdą się wśród Was również tacy, którzy z konieczności lub wyboru są na bezglutenowej diecie. Jeśli preferujecie jednak słodkości …
-
bez glutenuśniadaniowo
Kochaj albo rzuć. Śledzie z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
przez Ajkaprzez AjkaMożna je kochać miłością bezwarunkową lub szczerze nienawidzić. Śledzie. Do niedawna należałam do tej grupy, która nie cierpi śledzi. Pod jakąkolwiek postacią i w jakimkolwiek towarzystwie. Pamiętam, że mojego ostatniego śledzia zjadłam jakieś 15 lat temu w Holandii i to tylko dlatego, by „zaliczyć” kolejną atrakcję …
-
Idą Święta, nie ma na to rady Czas więc na wpis tematyczny, który już obiecałam kilku osobom. Dzisiaj rzecz o korzennym pierniku przekładanym śliwkami z rumem. Ten piernik jest świątecznym ciastem niezwykle łatwym w wykonaniu. Wystarczy mieć pod ręką dobrej jakości …
-
Dziś kolejny wpis z cyklu francuska klasyka kulinarna, tym razem coś na deser. Przepis zaczerpnęłam z najnowszej książki Liski, czyli Elizy Mórawskiej „O jabłkach”. O książce napiszę więcej w jednym z kolejnych postów. Jak pisze autorka …
-
kuchnia góralskawege
Z cyklu: kuchnia góralska. Moskole grulane z masyłkiem cosnkowym
przez Ajkaprzez AjkaNie, to nie literówka w tytule, u nas na Podhalu tak sie goda Nazwa bloga zobowiązuje, zatem dzisiejszy wpis jest z cyklu „kuchnia góralska”. Zapytacie co to moskol. Ano placek z ziemniaków (gruli), mąki, jajka i soli, czasem z dodatkiem drożdży i mleka. Ostatnio, przy …
-
Spieszymy się, żeby wykorzystać tegoroczne gruszki, które wciąż jeszcze są w sprzedaży. Dziś łatwe ciasto na miodzie z dużą ilością tych owoców. Z przepisu wyrwanego z „babskiej” gazetki, który swego czasu wręczyła mi E.:) Przepis zmodyfikowałam, lekko odchudzając go, …
-
Sobota. Obudziłam się o 6:30. Wracając z łazienki zauważyłam, że gałęzie dwóch dorodnych smreków (czyli świerków po góralsku:)) za oknem mocno się bujają, choć nie było wiatru. Po drzewach ganiały się… dwie rude wiewiórki. Wielbicielki porannej zabawy w berka. Przypomniało …