Mam słabość do cytrynowych ciast i cytrynowych nadzień. Uwielbiam magdalenki z cytrynowym kremem i super proste ciasto cytrynowe, które jak wieść niesie podają gościom na śniadanie w Hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. Skoro takim uczuciem darzę …
-
-
na obiadwege
Nieskomplikowany obiad na letni dzień, czyli spaghetti z pesto rosso, kurkami i suszonymi pomidorami
przez Ajkaprzez AjkaLetnie, upalne dni wymuszają w mojej głowie pomysły na proste dania. Takie, które nie wymagają zbyt wielu pochłaniających czas i uwagę czynności. Są to zwykle potrawy, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Coś obiorę, coś posiekam, coś …
-
Sierpień obfituje w naszym domu w gości. Jedni wpadają na kilka godzin, inni na jedną noc, jeszcze inni zostają na kilka dni. Każda taka wizyta to pretekst, by upiec coś słodkiego, w sam raz do popołudniowej kawy. Jest tylko jeden, …
-
śniadaniowowege
Z cyklu leniwe weekendowe śniadania: omlet z kozim serem, suszonymi pomidorami i kminkiem
przez Ajkaprzez AjkaWeekendowe śniadanie na tarasie to wyzwanie. Lubię zaskakiwać swoją drugą połówkę nowymi daniami lub ich sprytnymi modyfikacjami. Jesienią i zimą zwykle przygotowuję jajka zapiekane w kokilkach, wiosną i wczesnym latem pałaszujemy szakszukę w różnych konfiguracjach. Z kolei …
-
wege
Człowiek jest jak makaron, czyli pappardelle w sosie kurkowo-śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami
przez Ajkaprzez Ajka– Człowiek jest jak makaron. Podgrzejesz – musi zmięknąć. Z wami też tak będzie. To co, otruliście go parówkami, si? – Sam się otruł. Nie parówkami, tylko balsamem. – Kpicie ze mnie? – Ależ skąd! Naprawdę balsamem. …
-
Dostałam w prezencie drylownicę. Na jednym z jej boków dumnie pręży się napis: „Produkt polski”. Niewątpliwie to małe plastikowe ustrojstwo, to cud polskiej myśli technologicznej;) Z jednej strony wrzucasz na „zjeżdżalnię” wiśnię, następnie dźgasz ją mini-harpunem, po czym z drugiej …
-
Na fali wegetariańskich smalców, wegańskich pasztetów, sojowych parówek i innych wynalazków imitujących coś, czym te produkty nie są (bo kto widział pasztet bez mięsa?), powstały również przedziwne nazwy dla kombinacji z kaszą w roli głównej. Swoją drogą, językoznawcy mieliby …
-
Agrest w kuchni niezmiennie kojarzy mi się z kompotem z agrestu, porzeczek i innych „działkowych” skarbów. Ale ponieważ nie jestem fanką obłędnie słodkich napojów rodem z babcinej spiżarni, stwierdziłam, że opakowanie agrestu, które wylądowało na kuchennym blacie po zeszłotygodniowych zakupach, warto …
-
Obiegowa opinia na temat umiejętności kulinarnych przeciętnego mężczyzny jest nie najlepsza. Owszem, zrobi sobie kanapkę, zaparzy herbatę, czasem nawet usmaży jajecznicę z cebulką, ale zwykle na tym się kończy. Pamiętam jak dziś (a było to w dawnych czasach …
-
Po wpisie o burgerach z indyka i cukinii z rewelacyjnej „Jerozolimy” Ottolenghi i Tammimi, przyszedł czas na wegetariańską wersję burgerów. Nie wegańską, lecz wegetariańską, bowiem w składzie mają jajko, które wiąże masę i nie pozwala warzywom rozpaść się podczas smażenia. Taki warzywny …
-
Cześć, jestem Ozzy. Skończyłem właśnie 8 tygodni, a w zeszły czwartek zostałem adoptowany i zamieszkałem z moją nową rodziną w domu z ogrodem. Jest tam pełno zakamarków w sam raz dla takiego ciekawskiego malca, jak ja. Ludzie …
-
na obiad
Witajcie w Jerozolimie, czyli orientalne burgery z indyka i cukinii z kaszą bulgur
przez Ajkaprzez AjkaMinął już miesiąc od czasu, gdy z pompą pożegnałam się z ekipą z mojej ostatniej pracy. Czas szybko biegnie, a mnie się wydaje, że było to nie dalej niż kilka dni temu. Na pożegnanie dostałam od moich ludzi m.in. książkę o której myślałam, że kiedyś muszę ją mieć: …